5 perc kiadós idegeskedés, akár 6 órára képes leállítani az immunrendszered? Az gond…Igaz?

2020.04.07

Ma már közismert és bizonyított, hogy az immunrendszer védekezőképessége romlik stresszhelyzetekben, mint pl. vizsgaszituációkban, rossz munkahelyi kapcsolatok miatt, régóta várt és rettegett prezentációkat megelőző időszakokban.
Én többször találkoztam már ezzel a jelenséggel főleg egyetemista éveim alatt, hogy egy-egy nehezebb, stresszesebb időszak után, amikor végre pihenhettem volna egy kicsit, akkor kapásból lebetegedtem. Utána meg jött a szokásos bosszankodás "Miért pont most?" "Még egy kicsit kibírhattam volna, hogy élvezzem a pihenést.."
A stressz megbetegít? Határozottan igen.
Érdekel, hogy miért?
Egy neves idegsebész megállapította, hogy 5 perc intenzív idegeskedés akár 6 órára is le tudja állítani az immunrendszert, de az sem újdonság, hogy a krónikus stresszben élőknek súlyosan össze tud zavarodni a cirkadián ritmusa azaz a test biológiai órája. A test meghatározott ütemben és órában tud foglalkozni kiemelten különböző területeivel/szerveivel pl. a májjal, vesével, tüdővel stb. ha ez a ritmus felborul (pl. stressz/depresszió okozta kevés és nyugtalan alvás miatt) akkor a szervezet működésének a ritmusa felborul és nem lesz ideje pl. a májnak, hogy megfelelően méregtelenítsen, a tüdőnek, hogy regenerálódjon. Tehát, ha terhelt, nehéz időszakban vagyunk, akkor adott az összezavarodott, rendszertelen működésű szervezetünk és egy gyakran alig működő immunrendszerünk. Ez azt jelenti, hogy a rossz baktériumok, vírusok, elváltozások úgy teszik a dolgukat bennünk, hogy a szervezetünk nem tudja kis lépésekben korrigálni a problémákat, azok kedvükre sokasodhatnak és szaporodhatnak. Majd egyszer, mikor eljön a várva várt "végre pihenhetek" időszakunk, a szervezetünk úgymond felébred "csipkerózsika álmából" és minden, addig rejtett problémát észrevesz, amit addig a stressz átfogó leple eltakart. Immunrendszerünk megnyomja a vészgombot, elindulnak a szirénák és pikkpakk már lázas is vagy, amivel gyorsan igyekszik korrigálni a bajt (és jobb esetben csak lázas vagy..).
Mi meg még hálásak se vagyunk érte : ) Szép mi?
Ti is tapasztaltatok már hasonlót?
Ha végiggondolod a saját életritmusod, hogy érzed? Az támogatja, vagy hátráltatja egészséged megőrzését?